Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден за защита на животните

Снимка: Диана Христакиева

Световният ден за защита на животните се чества днес. Маргарита Дойчинова разказва в "Преди всички" за хора, посветили себе си на каузата за хуманно отношение към животните.

Прието е Световният ден на животните да се отбелязва днес, когато католиците почитат Свети Франциск от Асизи, за когото казват, че разбирал езика им. Наричали го втория Христос заради любовта и съчувствието, което проявявал. 

Хората, за които разказвам, ако не разбират езика на четириногите, поне говорят вместо тях и дават най-доброто от себе си в тяхна защита, казва М. Дойчинова. 

Вера Трендафилова е основала преди 6 години сдружението "Приятели на четири крака" във варненското село Орешак, където се грижи за животни, пострадали от човешко насилие и с вродени аномалии.
Ваня Костова, учредител на страница във "Фейсбук" "Помощ за животинки в беда", която, освен всичко друго, посредничи за осиновяване на бездомни кучета и котки в чужбина. 
Георги Ташев е работил в най-мащабната верига от приюти в света SPCA  в Ню Йорк. Напуснал работа в циркове заради дресура на животни. 

Още за тези хора можете да научите от репортаж на М. Дойчинова в звуковия файл. 



 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна