Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЕХ: Невъзможно е да се предложат на борсата обособени части от "Мини Марица-изток"

Снимка: БГНЕС

Българският енергиен холдинг е заявил по време на среща със синдикатите, че е невъзможно на борсата да бъдат предложени за продажба обособени части от "Мини Марица-изток". В средата на 2013-а година на борсата могат да бъдат пуснати само около 15 процента от акциите на енергийния холдинг. Това заяви за "Хоризонт" Валентин Вълчев, председател на миньорската федерация към КНСБ.

Слуховете за предлагане на 20 процента от акциите на държавното въгледобивно дружество, по-точно за продажбата на един от трите рудника, се появиха в публичното пространство по повод заявеното намерение на ДКЕВР да предоговори високата цена на електроенергията в дългосрочните договори с американските инвеститори, собственици на две централи в комплекса – ТЕЦ "Ей и Ес Гълъбово" и Контур Глобул "Марица-изток 3".

Освен от енергийния холдинг тази възможност бе отхвърлена на пресконференция в Стара Загора и от Иван Иванов, депутат от ДСБ, който ще зададе по темата актуален въпрос на министър Делян Добрев. Според Иванов проектът АЕЦ "Белене" е морално остарял като технология на ядрен разпад, затова ще е добре България да използва субсидиране от ЕС за строеж на нова мощност в комплекса "Марица- изток" с улавяне на въглеродните емисии, чиято цена на европейския пазар пада заради ниското търсене, свързано с увеличаване на дела на възобновяемите
енергийни източници в старите страни-членки.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна