Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Д. Димитрова: Лишени сме от продуктите на малките ферми

Снимка: Архив

Десислава Димитрова, доцент в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и координатор на "Слоу фуд" за България, разказа в "Преди всички" за международното изложение в Торино. Задачата на движението е да работи в защита на биоразнообразието и традиционните продукти и да предложи цялостна нова философия на храненето.

В изложението в Торино участват около 3000 души от над сто държави. Споделят радостта от това, което са произвели. На светлинни години сме от атмосферата и от типа храни, които се предлагат и на които хората се радват. Повече от 20 години след промените единственият тип храна, който се приема като възможен, е произведеният промишлено. Лишаваме дребните фермери от възможността да достигнат до пазара, защото липсва правната регулация. Липсват политики за директни доставки на малки количества храна. На хартия има такава наредба – от 2010-а година, но има толкова спънки, че досега нито един фермер не се е регистрирал за преработка на храни, т.е. да предлага своето кисело мляко или луканка. Всяка държава с национално отговорна политика създава на местните производители възможност да съществуват и да работят. У нас това не се случи. Тази философия не е нова, тя ни връща към корените ни. Лишени сме от вкусната храна, която знаем кой е произвел.

Цялото интервю на Т. Величкова с Д. Димитрова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна