Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Илиева: Анастасов и Марковска профанизират Конституционния съд

Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет настоя в писмо избраните за конституционни съдии Венета Марковска и Анастас Анастасов да се оттеглят, защото не отговарят на нивото и на статута на Конституционния съд като професионалисти. Заместник-председателят на БХК Маргарита Илиева, директор на правната програма, аргументира искането за Анастасов с факта, че той е доказал с поведението си полицейското си мислене.

Считаме, че е голяма профанизация и доста разрушително за Конституционния съд такъв човек да стане конституционен съдия, каза Илиева. Тя добави, че според БХК, в качеството на правозащитници, отхвърлят Анастасов, защото, според Цветан Цветанов, той е лоялен повече на държавата, отколкото на закона. Съдията обаче трябва да е лоялен на закона, подчерта Маргарита Илиева.

Публичността на избора на Марковска и Анастасов по никакъв начин не допринесе за прозрачността, добави заместник-председателят на Българския хелзинкски комитет. Накърнени са представите на гражданите за върховенство на закона; след избора на двамата имаше прикриване, премълчаване, противоречиво отричане... това е унизително за всички нас, коментира още Маргарита Илиева.

Дори заради вече породеното съмнение, което не може да бъде оборено, човек трябва да отстъпи, подчерта тя.

Цялото интервю на Таня Величкова с Маргарита Илиева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна