Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Тонева: Въпрос на разчупване на статуквото е жена да стане главен прокурор

Снимка: БГНЕС

Номинацията на Галина Тонева за главен прокурор беше внесена в последния момент. Г. Тонева, която е заместник-главен прокурор, даде интервю за "Преди всички".

Не мога да кажа, че съм имала колебания, но трябваше да се премислят всички възможности. Искахме да преценим какви идеи имаме и дали те биха могли да бъдат възприети от преобладаващата част на ВСС. Водещи са принципите и идеите.

Институция като прокуратурата, с толкова всеобхватна дейност, има приоритети в различни области. Не може да се напише всичко в детайли. Винаги се намират слаби места, когато се прави оценка на минал период. Трябва да си извлечем поука от това, което сме пропуснали или направили не по най-добрия начин.

Като сме трима кандидати, можем да изложим повече виждания. Мисля, че колегите от ВСС ще бъдат по-затруднени. Този, който успее, би имал пълна подкрепа от останалите.

Въпрос на разчупване на статуквото е жена да заеме поста. Жените сме доказали и непоколебимост, и толерантност, и добри организационни качества. Няма от какво да се притеснявам нито в личния, нито в професионалния си живот. Бих искала да запазя за себе си този 7-дневен срок, за да мога да изготвя концепцията си. Надявам се на активност при обсъждането. Смятам да не обсъждам идеите си преди да ги структурирам по подходящ начин.

Всеки прокурор има абсолютната възможност да действа по вътрешно убеждение. Това е основен принцип. В същото време трябва да се съобразява и с останалите процесуални правила. В случая с прокурор Стойчо Ненков и оттегления протест срещу М. Николов и Л. Стойков става дума за дисциплинарно нарушение. Не ни е уведомил, че има намерение да оттегли протеста. Трябваше да проверим съдържанието на протеста и никой не е имал съмнения, че той ще изпълни общото решение. Нямахме гаранция, че ВКС ще се съобрази с протеста. Смятам, че делото може да се реши по най-добрия начин. Ако ВКС приеме възраженията ни, би могъл да върне делото на ниво досъдебно производство. Такъв ход ще ни даде възможност пропуските да бъдат отстранени, каза още Г. Тонева.

Цялото интервю с Г. Тонева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени