Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежката безработица у нас струва доста скъпо, отчете ЕК

Снимка: ЕПА / БГНЕС

България е сред страните, на които младежката безработица струва най-скъпо - около 2 процента от брутния вътрешен продукт. Общите загуби на Евросъюза от незаетите млади хора са от порядъка на 150 милиарда евро годишно, или 1,2 на сто от брутния му вътрешен продукт.

Данните бяха представени от Европейската комисия, която днес препоръча на правителствата да създадат специална "младежка гаранция", с която да се осигуряват работа, стаж или обучение на всички младежи до 25-годишна възраст, които са загубили работата си или току-що са завършили обучението си.

Комисарят по заетостта Ласло Андор заяви, че кризата и свитите трудови пазари трябва да бъдат причина да се работи в тази посока, а не извинение за отлагане на спешните мерки.

Общо 7 и половина милиона млади хора в Евросъюза не учат и не работят. В страни като Испания и Гърция младежката безработица е над 50 на сто, в редица други, сред които и България, е от порядъка на 30 на сто.

Европейската комисия одобри серия мерки за повишаване на младежката заетост, която е достигнала безпрецедентни за Европейския съюз нива.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна