Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин: Правителството взе правилното решение за европейския банков надзор

Снимка: БГНЕС
В момента се изгражда много силна интеграционна общност около еврото. Това каза евродепутатът Ивайло Калфин в предаването "Събота 150".

Ивайло Калфин приветства решението на България да се присъедини към изработването на механизмите на бъдещия банков надзор. Банковият надзор не е проблем за България. По-добре е да участваме. БНБ беше против, Дянков имаше колеблива позиция. Не е нормално да се дърпаме от банков надзор. Получава се обаче, че българските банки няма да бъдат надзиравани. Ние имаме право на глас в един процес, в който ще надзираваме големите банки, но не и нашите. България трябва да участва. Банковият надзор ще доведе до повече стабилност в банковата система. Ако заработи както трябва европейският банков надзор, при всички случаи доверието в тази система ще бъде по-високо, отколкото в която и да е друга система. Това означава по-ниски лихви по кредитите, много повече доверие в банковия сектор в страната. Така че според мен правителството направи правилното решение. Моят проблем е, че това решение ние го разбрахме в последния момент и аз продължавам да не знам как България гледа към всички тези промени, които настъпват в ЕС.

Ние сме за по-скорошното присъединяване на България към еврозоната. Считаме, че ще има много повече плюсове, отколкото потенциални негативи, за които се говори от хората, които не са запознати в дълбочина с материята, коментира експертът към икономическата група на "Движение България на гражданите" Бисер Манолов.

Ако станем незабавно член на еврозоната, няма да имаме необходимост от поддържането на такова ниво на фискален резерв. Това произтича от самото съществуване на валутния борд. Реално погледнато, това, което става в момента в Европа – планът за спасяването на еврото има три фази и крайната фаза е установяването на паневропейско министерство на финансите, т.е. създаването на общ европейски надзор е част от тази тристепенна програма. Това е необходимо. Трябва да има общ европейски банков надзор, защото има токсична връзка между банки от държави-членки на еврозоната и самите правителства. Със създаването на общия банков надзор тази връзка ще бъде приключена, обясни Манолов.

Мненията на Ивайло Калфин и Бисер Манолов чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна