Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Дилян Николчев: Има неща, които поставят под съмнение епархийския вот

Снимка: БГНЕС
С провелите се епархийски избори БПЦ влезе в най-важния етап от подготовката на патриаршеския избирателен събор. Според преподавателя в Богословския факултет доц. Дилян Николчев има някои неща, които поставят под съмнение епархийския вот, който изпрати 80 представители на миряните и свещенослужителите на патриаршеския избирателен събор:

Ако обърнете внимание на списъка на вече избраните от епархиите, макар че не всички епархии обявиха избраните свои кандидати, веднага ще ви направи впечатление, че една голяма част от представителите на миряните са или главни счетоводители, или главни секретари, а що се отнася до клира – виждаме едно стабилно присъствие на представители, архиерейски наместници, протосингели на епархията, предстоятели на катедрални епархийски храмове и т.н., което е в противоречие с три взаимносвързани члена в устава на БПЦ.

Според устава избраните делегати на патриаршеския избирателен събор на 24-и февруари не трябва да са служители на епархиите. Според богослова Николчев тези избиратели са административно зависими и оттук се поставя под въпрос дали те ще могат свободно да изразят своята воля за бъдещия патриарх на БПЦ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Николай Кръстев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна