Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната безработица се увеличава

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Броят на хората без работа по света се е увеличил с над 4 милиона души през 2012-а и е достигнал 197 милиона, предупреди Международната организация на труда.

Само за 2012-а година е имало увеличение от 4,2 милиона загубени работни места. Една четвърт от тях са в развитите икономики, но има и огромно преливане в развиващите се икономики. Имало е увеличение с по един милион в Източна Азия, Южна Азия и Тропическа Африка. Така че двигателите на растежа определено не движат пазара на труда в правилната посока, обясни пред Би Би Си анализаторът на пазара в Международната организация на труда Мазар Махмуд.

Най-лошо засегнати са били младежите, като близо 13 процента от хората под 24 години са били без работа, пише в доклад на организацията. Очаква се броят на безработните да се повиши с още 5,1 милиона през настоящата година и допълнителни 3 милиона през 2014-а г. Тенденцията отразява спада в икономическия растеж, особено що се отнася до развитите страни.

Потребителите не харчат, домакинствата не харчат, компаниите не инвестират достатъчно, банките не дават достатъчно заеми. По тази причина има слабост в съвкупното търсене. Освен липсата на съвкупно търсене, което отслабва пазарите на труда, имаме серия програми за икономии, допълни Мазар Махмуд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени