Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Стоянова: В Европа сме обречени да сме заедно, ако искаме да сме успешни

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Управляващата дясна коалиция в Германия на канцлера Ангела Меркел загуби регионалните избори в северозападната провинция Долна Саксония. Този вот беше прелюдия към общите федерални избори за Бундестаг през септември, но той се случи и в седмицата, когато Германия празнува заедно с Франция 50 години от подписването на Елисейския договор за приятелство, и в седмицата, когато британците предупредиха, че могат да кажат "не" на Европа, ако не си договорят нови условия за тяхното членство.

В предаването "Събота 150" журналистът Мария Стоянова – член на СЕМ, коментира: Британският премиер Дейвид Камерън произнесе една реч, която беше с вътрешнополитически ориентир – вътрешнополитически ход с доста успешен резултат. В Давос обаче Камерън се представи като европеец с британска програма, т.е. върна една скорост назад. Това беше хитро, защото Великобритания има доста сериозни проблеми, има много лошо финансово положение и трудно може да си позволи действително напускане на ЕС. Камерън обаче провокира със своята формулировка, че Европа трябва да бъде изградена според национални интереси. Той провокира всички онези, които смятат, че по-интензивната интеграция в Съюза е неизбежна, сред тях е и германският канцлер Меркел. В Давос тя реагира спокойно и със собствен ход – тя застана зад Камерън при борбата с данъчните измами, паралелно с това се опита да изолира германските социалдемократи, заедно с това подкрепи Камерън при настояването за подобряване на конкурентоспособността. За това, че британците не искат да се включат във валутния съюз, тя каза, че трябва да бъде обсъдено спокойно. Важното е ЕС да не изолира никого, например по въпроса за фискалния пакт, и така тя хвърли мост към Камерън, но нищо повече.

Ако Европа не е единна, тя има малък шанс да се конкурира с държави и континенти във възход, подчерта Стоянова и добави, че ние в Европа сме обречени да сме заедно, ако искаме да сме успешни. Ако Великобритания напусне общността, това няма да бъде фатално за ЕС, но дали няма да бъде фатално за Великобритания?, запита журналистът.

Мария Стоянова подчерта, че е рано да се каже, че дните на Меркел като канцлер са преброени, ако се изхожда от изборите в Долна Саксония. Тя цитира последните социологически проучвания, според които Меркел остава начело.

Целия коментар на Мария Стоянова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна