Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия посрещна оттеглянето на папата с изненада и тъга

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В извънредно обръщение днес следобяд канцлерът Ангела Меркел благодари на папа Бенедикт XVI за работата му като глава на католическата църква.

След като патата след щателно проучване стига до решението, че силата не му достига, за да остане на поста си, то ние трябва да му дадем нужния респект. Днес живеем във време, в което всички достигат все по-дълбока старост, така че много хора ще разберат какви са трудностите пред един папа, заяви Меркел.

Тя припомни, че папата е помогнал за развитието на диалога между църквите, а също е подал ръка и към евреите и мюсюлманите. Папата е сред най-важните религиозни мислители на нашето време, посочи още канцлерът.

Президентът на Германия Йоахим Гаук пък изрази изненадата и тъгата на всички граждани в Германия, с които бе посрещната новината за оттеглянето на папата.

За такова историческо решение са необходими голяма смелост и реална себепреценка, заяви президентът.

Той припомни и личното си впечатление от папата.

Изключително силно ме впечатли неговата скромност, както и способността му да свързва високото си теологическо и философско образование с обикновен език и човеколюбие, каза германският президент.

По публикацията работи: Капка Тодорова - кор. на в. "24 часа" в Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна