Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания, Франция и Германия искат затягане на данъчните регулации за корпорациите

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Британският финансов министър Джордж Озбърн и колегите му от Франция и Германия ще призоват за световни данъчни регулации, които да ограничат корпоративното избягване на данъци, съобщи Би Би Си. Тримата ще се опитат да получат подкрепата на други лидери на срещата на върха на Г-20 в руската столица Москва.

Проучване, извършено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, сочи, че мултинационалните компании могат да експлоатират разминавания в данъчните правила в различните страни, в които оперират.

Призивът на тримата финансови министри идва в момент, когато поредна огромна международна компания е обвинена, че избягва данъчните си задължения. Американската лобистка група "Граждани за данъчна справедливост" твърди, че "Фейсбук" не е платил корпоративен подоходен данък в САЩ пред миналата година. Вместо това, компанията си е възвърнала 451 милиона долара данъци от Данъчната служба на страната, въпреки че е декларирала приходи от над 1 милиард долара, допълва групата.

Междувременно от изтекъл проект за комюнике от срещата става ясно също, че финансовите министри от Г-20 няма да критикуват Япония за отслабването на йената.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна