Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън пристига на посещение в Индия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Дейвид Камерън започва днес втората си визита в Индия откакто е премиер на Великобритания. По време на посещението си той ще се опита да договори нови търговски и инвестиционни сделки в условия на жестока глобална конкуренция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Камерън е придружаван от внушителна бизнес делегация - най-голямата търговска мисия от този род от 70-те години насам. Той ще се постарае на първо място да убеди индийското правителство, че изтребителят "Юрофайтър", който отчасти се произвежда във Великобритания, остава привлекателна опция в случай, че Делхи реши да преразгледа сделката за закупуване на 126 френски изтребители "Рафал".
Британският премиер освен това ще лобира Индия да отвори икономиката си за чужди инвестиции, което би позволило на вериги за търговия на дребно като британската "Tesco" да открият магазини там.

Индия се очаква да похарчи 1 трилион долара за инфраструктурни проекти през следващите пет години и Великобритания се надява нейни фирми да спечелят някои от тези договори.

Великобритания освен това иска да убеди повече индийци да следват в Обединеното кралство, отбелязва Ройтерс. Целта на Камерън е да удвои търговския обмен между двете държави от 11,5 милиарда паунда през 2010-а г., когато бе първата му визита, на 23 милиарда паунда през 2015-а г.

В момент, когато правителството в Лондон се бори да изправи собствената си икономика на крака, то гледа на бившата британска колония, която според прогнозите ще стане третата най-голямата икономическа сила в света към 2050-а г., като на стратегически партньор, чийто успех може да помогне на британската икономика да "дръпне напред", изтъква Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна