Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Костов: ГЕРБ дезертира от отговорностите си

Снимка: Архив

ГЕРБ дезертира от своите отговорности, най вече от отговорността за решаване на въпросите, които изведоха хората на улицата. Това заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

Хората излязоха на улицата заради безчинствата на монополитие, обезценяването на доходите от инфлацията, това са високите цени, които са наложени за ток, отопление, това е невъзможността на хората да скърпят своя семеен бюджет. Къде са управляващите, които трябва да решават тези въпроси? Как ще решава тези въпроси от оставката на премиера? Оставката на българския министър-председател е точно отговор на исканията на БСП и на ДПС – това е оставката, тя не е нищо друго. Това е прегръщане на исканията на политиката на БСП и ДПС да се хвърли управлението на колата като ключ на катастрофирала кола и да се избяга от гнева на хората - това означава. Никакъв опит за решаване на въпросите.

Аз питам – как легитимно ще се поведе битка срещу монополите? Огромна част от нещата, които г-н Борисов вчера обяви, са неизпълними или са мерки, които ще съсипят българската енергетика, ще нарушат многобройни договори, ще вкарат във фалит електропроизводители, ще създадат огромни затруднения на страната, ще я изправят пред съда в Страсбург, ще има огромни плащания и т.н. Това ли са решенията сега в следващите месеци, когато ДПС и БСП бързат да вземат властта – това ли е решението? Те как ще решат тези проблеми? Как тези, които са ги забъркали, ще ги решат? Ще започнат да строят „Белене” ли, какво ще направят? Как ще се решат проблемите на хората? Абсолютно невъзможно е да решите проблемите. И тия другите, които ги няма, БСП много добре знаят, че нямат никакъв потенциал да решат тези изключително сложни проблеми, които са натрупани в последните години. Нямате потенциал.

Сега беше моментът Народното събрание да направи обществен консенсус, отговорен за битка срещу монополите, за възстановяване на конкурентоспособността на българския пазар и за освобождаване на домакинствата от този гнет. Сега беше моментът. Каква е гаранцията, че тези, които отгледаха монополите в последните 12 години и им дадоха възможността да злоупотребяват, ще се справят с тях? Добре, хората ще ги изберат, ще дойдат да управляват – каква е гаранцията? Бойко Борисов директно връчи в момента управлението на БСП и ДПС, защото отказа да решава проблемите на хората, а щом отказа да решава проблемите на хората, щом няма яснота да решава проблемите на хората, той не е този политик, който трябваше да бъде министър-председател на страната, това не е дясно управление, това е фалшификация, на която днес сме свидетели на сриването. Този опит да натовари мен и Синята коалиция със собствената си отговорност няма да убеди никой. Това е жалък опит, жалък поклон, жалко снижаване пред десните избиратели на страната. Виждате ли - не съм аз отговорен, неспособният, некадърният, страхливецът, който не може да реши проблемите – виновен е Костов там в десния ъгъл и Синята коалиция. Това той се опитва да пробута на хората на улицата. Кой ще му повярва, ще видим на изборите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени