Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Бенедикт Шестнайсети за последен път произнася неделната молитва на "Свети Петър"

Папа Бенедикт Шестнайсети
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Множество хора се очаква да изпълнят площад "Свети Петър", за да чуят неделната молитва "Ангелус" за последен път от папа Бенедикт Шестнайсети, съобщава СиЕнЕн. Очаква се той да произнесе традиционната молитва от прозореца на апартамента си, от който се вижда площада.

Междувременно докато папата се подготвя за оттеглянето си, в публичното пространство се появиха слухове за секс скандал в католическата църква. През последните няколко дни италианската преса е пълна с твърдения, че хомосексуални духовници може да са станали жертви на изнудване от страна на проститутки от мъжки пол. Обвиненията подхраниха спекулациите, че назряващ скандал може да е предизвикал оставката на Бенедикт Шестнайсети.

Вчера Ватиканът категорично отрече твърденията. Кардинал Тарчизио Бертоне заяви, че е жалко, че докато наближава времето, когато кардиналите ще изберат нов папа, са се появили много често непроверени, недоказуеми и напълно невярни новинарски истории.

Сигурността около папската минидържава също е затегната. Полицаи и снайперисти следят за нарушители, а доброволци и две полеви болници са в помощ на вярващите. Мерките се смятат като подготовка за последната аудиенция на папата, която ще се проведе в сряда. Тогава във и около Ватикана се очакват около 200 хиляди души.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна