Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сила влиза европейска директива за борба със забавените плащания

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Държавните органи трябва да плащат на фирмите за получените стоки и услуги в срок от 30 до 60 дни – това предвижда влизащата в сила на 16-и март европейска директива за борба със забавените плащания. Целта й е да прекрати порочната практика на отлагане на плащания, заради която всяка седмица в Евросъюза фалират хиляди малки и средни предприятия.

Фалити, закриване на работни места и нереализирани бизнес възможности – това са резултатите от неразплатените с месеци и дори с години фактури, те са и причината да бъде приета въпросната директива.

До края на тази седмица тя трябва да е част от националното законодателство на всички страни-членки и да въведе задължение държавните органи да плащат за предоставените им стоки и услуги в рамките на 30 дни, или при извънредни обстоятелства — до 60 календарни дни. По-хлабав остава режимът за търговските дружества – те ще са длъжни да платят по изпратените им фактури в срок до 60 календарни дни, освен ако изрично е договорено друго с цел запазване на добри бизнес-отношения.

Предприятията, които не са получили парите си в определените срокове, вече ще имат автоматично право да изискват различни обезщетения, както и лихва, по-висока поне с 8 процентни пункта от основния лихвен процент на Европейската централна банка.

Европейската комисия съобщи, че общо 9 страни-членки, сред които и България, са решили да въведат в аванс разпоредбите на тази нова директива. Предстои да бъде направена оценка дали тя се прилага в съответствие с европейското законодателство.

Информация на Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна