Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ следят с интерес изборите за нов папа

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Изборът на нов глава на Римокатолическата църква се следи с интерес и в Съединените щати, тъй като трима от лансираните възможни кандидати са американци. Близо 25 процента от жителите на САЩ са католици, които очакват промени от Ватикана за изчистване на опетнената репутация на църквата.

Абортите, правата на жените и подкрепата на еднополовите бракове са били основните теми, които са накарали голям брой американци да се откажат от католическата църква. 

Рядко в историята се е случвало да се говори за американски папа, но тази седмица в Рим "изплуваха" имената на трима кандидати от Щатите, на които медиите обърнаха значимо внимание.

Единият от тях e Шон О‘Мали от Бостън. Той спечели уважението на вярващите, след успешното му справяне със секс скандалите в църквата, но има малко опит във Ватикана и това може да работи срещу него.

Кардиналът Донълд Уърл от Вашингтон е служил в Рим и се смята за ефективен администратор. Самият Уърл заяви, че шансовете за американец да стане папа са минимални. Според него няма как постът, от който обикновено се призовават правителствата за мир, да се заема от представител на суперсила.

Най-интересният от кандидатите е Тимъти Долън от Ню Йорк. Забавен и открит, той е пълната противоположност на Бенедикт XVI. Очакванията са характерът му да не се хареса на консервативните лидери във Ватикана. Наскоро Долън се пошегува с репортери, че има по-голяма вероятност да заеме мястото на бейзболиста от Ню Йорк Янкийс Алекс Родригес, отколкото да стане папа.

По публикацията работи: Младен Петков - за БНР от САЩ

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени