Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-министър Иво Маринов подаде оставка

Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов е подал оставка и тя е приета, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерството. Оставката е поискана от служебния министър Асен Василев с мотив, че всички политически кабинети трябва да бъдат сменени изцяло и че не е необходим заместник с ресор "Туризъм". От министерството увериха, че няма да се правят структурни промени във ведомството.

От бранша веднага реагираха на съобщението за оставката и поискаха среща със служебния министър Асен Василев, за да им разясни новата стратегия за работа. Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин каза:

Много сме притеснени колегите, туроператори, сега се събираме спешно в Русе. Проблемът е, че няма никаква информация. Сега има три борси, които са толкова важни. Това е единственият отрасъл, който все още е над водата. Страхуваме се да не го потопим и него във водовъртежа на събитията. Много са въпросителните.

Според Галин Георгиев, директор на един от големите туроператори, който работи на руския пазар, моментът за оставката не е подбран удачно:

В момента върви борсата в Румъния, която е един от големите пазари. Предстои борса в Русия, предстои борса в Украйна.  

Преди международните туристически борси браншът очаква представянето на страната да бъде на ниво, коментира Байко Байков - член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и турагенти:

Ясно е, че една такава политическа смяна може би изглежда наложителна, но от гледна точка на бранша - ние очакваме в много бърз порядък да получим информация и възможност за диалог с администрацията, защото един такъв голям бранш, който осигурява изключително голям брой работни места, не може да остане в неведение какво предстои да се случи.

По публикацията работи: Мила Младенова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна