Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът посрещна подобаващо новия папа

Хората в Аржентина излязоха по улиците от радост
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу поздравиха папа Франциск и му пожелаха дълъг и благословен понтификат. Двамата изразиха вярата, че като глава на Римокатолическата църква той ще защитава и разпространява основните ценности на мира, солидарността и човешкото достойнство.

В изявление на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц се отбелязва, че новият папа е изправен пред множество временни предизвикателства, възникнали пред Църквата, които дават възможност за нейното обновление. Изборът на папа неевропеец е обещаващ знак, коментира Шулц.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун поздрави аржентинския кардинал Хорхе Марио Берголио за избирането му за папа и изрази пожелание той да продължи диалога между религиите, подобно на предшественика му Бенедикт Шестнайсети, предаде Франс прес. Ние имаме много общи цели, сред които насърчаването на мира, социалната справедливост, правата на човека, изкореняването на бедността и глада, посочва в изявление Бан Ки-мун. Ние споделяме също убеждението, че предизвикателствата пред съвременния свят могат да се решат само чрез диалог. Убеден съм, че Негово Светейшество ще продължи да се опира на наследството на своя предшественик, папа Бенедикт Шестнайсети, в насърчаването на диалога между религиите, добави генералният секретар на ООН.

Ликуващи аржентинци се стекоха в църквите, за да отпразнуват изненадващата вест, че един от техните сънародници, архиепископът на Буенос Айрес, кардинал Хорхе Марио Берголио, стана първият папа от Латинска Америка, съобщиха световните агенции. Столичните църковни храмове огласиха с камбанен звън радостната новина, а стотици католици участваха в богослужението в катедралния събор на Буенос Айрес.

Всички телевизионни канали прекъснаха програмите си, за да излъчат първото обръщение на новоизбрания папа във Ватикана. Парламентът също прекъсна сесията си, за да обяви избирането на кардинал Хорхе Берголио начело на Римокатолическата църква.

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер изпрати писмено послание на кардинал Берголио, в което го поздрави за избирането му за папа. Тя пожела на новия Свети отец "плодотворна пасторска дейност", която му предстои да извърши "в името на справедливостта, равенството, братство и мира по целия свят".

Президентът на САЩ Барак Обама отправи горещи пожелания на новоизбрания папа Франциск и заяви, че избирането на аржентинския кардинал Хорхе Берголио за глава на Римокатолическата църква говори за жизнеността на все по-значимата Латинска Америка, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Обама нарече новия папа "защитник на бедните и най-уязвимите сред нас" и изрази увереност, че той ще продължи да носи посланието на любовта и състраданието, които са източник на вдъхновение за света от повече от 2000 години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна