Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск: Нека започнем заедно нашия път на приятелство, братство и увереност

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Архиепископът на Буенос Айрес, аржентинецът Хорхе Марио Берголио е 266-ия папа. Той ще носи името Франциск. С изборa му ще останат свързани редица рекорди.

Първият e, че конклавът го гласува само след пет вота в рамките на ден и половина. Той беше и сред кандидатите за Светия престол, когато през 2005-а година за папа беше избран Бенедикт XVI, който по собствено желание се оттегли от поста на 28-и февруари т. г. Като почетен папа Бенедикт XVI е без право на управление, което е работа на новоизбрания на негово място папа Франциск.

"Аз идвам от края на света" бяха първите думи на новия папа. Още с появата си пред мнозинството туристи и вярващи от цял свят на площад "Св. Петър" в Рим, папа Франциск впечатли със своята харизма и ведър поглед. Той помоли хората да се молят за него, поставяйки пред всички базата на своя понтификат с думите: Нека да започнем заедно нашия път на приятелство, братство и увереност.

Известен с това, че винаги е бил срещу лукса и разхищението, с умерените си възгледи, кардинал Берголио има модерно виждане за църквата. Позиции, обясняващи решението му да приеме името Франциск като папа. Това име е много скъпо на италианците, защото го свързват със Свети Франциск от Асизи - символ на скромната църква, на реалния контакт с хората и носи смисъла на голяма отговорност, която папа Франциск поема за решаване на задачите и проблемите на католическата църква. Той е първият папа с това име, първият южноамерикански папа и първият папа от ордена на йезуитите. Един исторически рекорд, към който се прибавя и италианският му произход от област Пиемонте и селището Портакомаро. Роден в Буенос Айрес преди 77 години, той е един от най-уважаваните представители на Римокатолическата църква в Южна Америка. 

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. БНР в Италия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна