Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС няма да се откаже от политиката на строга финансова дисциплина

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейският съюз няма да се откаже от политиката на строга финансова дисциплина. Ще се търси обаче намаляване на социалната цена по пътя на различни мерки за икономически растеж и разкриване на работни места. За това се договориха лидерите на 27-те в първия ден от пролетния Европейски съвет, който продължава и днес.

Според председателя на Европейската комисия Жозе Барозу за някои страни бремето на икономиите наистина е станало непосилно. По думите му досегашната стратегия дава резултати и еврото днес е много по-стабилно отколкото преди година, но броят на безработните е станал неприемливо голям. Безработицата, особено младежката, е била най-обсъжданата тема, подчерта и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпюй, като добави, че за да преодолее по-бързо социалните последици от кризата, Европейският съюз трябва да приложи серия мерки. Водещи сред тях са подкрепа за малкия и средния бизнес и намаляване на бюрократичните пречки пред него.

Същевременно, за да повишат приходите си, страните членки ще търсят по-добра събираемост на данъците и по-ефективни действия срещу данъчните измами.

Днес европейските лидери ще обсъждат отношенията си с Русия и предстоящата през май среща на страните от Г-8.

 

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна