Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганният вятър нанесе щети в Старозагорско, Пазарджишко, Великотърновско и Търговищко

Снимка: БГНЕС

Обстановката в страната се нормализира след бурните ветрове, съобщи МВР. Най-много сигнали за проблеми от бурните ветрове е имало в Габрово, Велико Търново, Пловдив. В Габрово една жена е починала, има ранени от паднали предмети, във Велико Търново също има пострадали. Вече е отворен пътят Елена-Твърдица. През изминалото денонощие най-тежка е била обстановката в Габрово и региона. И към момента Дряново и част от Габрово са без ток. Заради паднали дървета е прекъсната контактната мрежа на жп линията Трявна - Плачковци. От паднали предмети в Габрово и Велико Търново има пострадали. В община Банско, между селата Филипово и Осеново, е отнесена част от пътя от близката река, движението е спряно. В село Осеново е отнесен дървен мост. В Разград е паднала ламарина от покрив на жилищен блок и от трафопост.

Ураганен вятър нанесе големи щети в селата по билото и Северния скат на Стара планина в Сливенска област, предаде кореспондентът на БНР Щилияна Василева.

26 села от Сливенската, Котленската и Твърдишката община са без ток заради скъсани електропроводи, каза областният управител на Сливен Марин Кавръков. В сливенските села Стара река, Божевци, Изгрев, Зайчаре, Средорек и котленските Ябланово, Малко село, Филаретово, Соколарци има паднали комини и керемиди, повредени покривни конструкции и начупени прозорци. Нанесени са щети на частни имоти и обществени сгради. Голям бор е паднал върху здравната служба в Стара река. Съборен от вятъра е част от покрива на кметството в село Зайчаре, щети има в училището на село Соколарци. Кметът на Сливен Кольо Милев разпореди незабавен оглед на място от експерти на общинската администрация. Общинската и областната управа имат готовност за отстраняване на щетите за ограничаване и възстановяване на пораженията.

Четири селища в Пазарджишко все още са без ток, въпреки че обстановката в областта се нормализирана, съобщават от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“. С нарушено елекрозахранване са районите на Панагюрище и Брацигово. Бурята събори снощи няколко дървета в Пазарджик. Няма щети и пострадали, предаде кореспондентът на БНР Невена Петрова.  Въведено е временно ограничение по пътя Батак-Доспат. Камионите там трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета.  

Бурният вятър нанесе сериозни материални щети и във Великотърновска област, информира кореспондентът на БНР Катя Чорова. В цялата област продължава почистването на падналите дървета и клони. Към 12 ч. беше възстановено електрозахранването в градовете Дебелец и Килифарево. Бурният вятър обаче е повалил електрически стълбове и в района на селата Пушево, Бълван, Ново село и Ветринци, като е предизвикал частично прексване на тока. До края на деня се очаква мрежата да бъде възстановена изцяло. Изпочупени са прозорци и са повредени покриви на жилищни и обществени сгради. Комисии започнаха оценка на щетите. Във Велико Търново от сутринта над 80 души работят за почистването и извозването на падналите дървета и клони. Сигнални ленти са поставени около сградите със счупени прозорци и пострадали покриви, съобщи говорителят на областната дирекция на МВР Мариана Христова:

Има нанесени много материални щети, счупени прозорци по жилищни и обществени сгради, нападали дървета, затворен е отново проходът Твърдица-Елена заради нападали дървета. Екипи на областно пътно управление работят по почистването. През денонощието е имало за определени периоди от време прекъсване на електрозахранването в някои населени места, след което е било възстановено и от 3 часа насам нямаме населени места без ток. При нас няма подадени сигнали за пострадали хора.

Четири села в община Търговище останаха без ток след снощния бурен вятър. В селата Братово, Здравец и Драгановец има повредени покриви, информираха от съвета по сигурност. В Търговище има паднали дървета, които се отстраняват, предаде кореспондентът на БНР Евтим ПетковПочти във всички селища от община Антоново има повредени покриви и комини. Специална комисия вече направи оглед на щетите, съобщи кметът на общината Танер Али:

Читалището в Покривен порази както и покрива, улуците на общината. Работят вече майсторите от БКС Лафизарово. На доста места в Длъжка поляна има паднало. Има доста поразии. Сега правим снимков материал, изпратихме протокол, обадихме се на застрахователните агенции, чакаме ги да дойдат. Но има спешни неща, които читалището трябва да ги дооправим, ако завали се притесняваме, че ще стане зле.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна