Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможната продажба на хотел с храм на Аполон предизвика недоволство в Гърция

Снимка: БГНЕС

В Гърция се продава хотел с древен храм на Аполон. Граждански движения реагираха с обръщение към всички политически сили да се спре незабавно приватизацията.

Агенцията по приватизация в Гърция постави в списъка и държавните акции в голям хотелски комплекс до Атина. До него има прекрасен плаж, който досега е под аренда. Заедно с луксозния хотел за приватизация се предлага и плажът, а част от него е древен храм на Аполон. Той е открит при разкопки през 1927 година и датира от 6-и век преди новата ера.

Жителите на района са убедени, че продажбата на храма е престъпление към историята на Древна Гърция. Гражданското движение "Алтернативно действие" веднага изпрати протестни писма до парламента, правителството и всички политически партии. Иска се незабавна забрана на приватизацията на храма, плажа и гората в района. Заплашват с граждански протести.

Несъмнено интересът към приватизацията на хотелския комплекс и плажа е засилен и от възможността бъдещият собственик да се окаже и притежател на храма на Аполон.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени