Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 български деца, жертви на трафик, са върнати у нас през миналия месец от Солун

Снимка: ЕПА / БГНЕС

15 български деца, жертви на трафик, са били върнати у нас през миналия месец от Солун. През 2012-а година Държавната агенция за закрила на детето е била сезирана за 66 случая на непълнолетни, изведени от страната с цел трудова и сексуална експлоатация. Това информира председателят на агенцията Калин Каменов. Днес той ще вземе участие в международна конференция "Подпомагане и реинтеграция на деца, жертви на трафик". Каменов ще представи и съвместен проект с дирекцията "Национална полиция" за превенция срещу сексуални престъпления над деца:

В България има вече създадени достатъчен брой кризисни центрове – вече 14, в които за миналата година са били настанени 24 деца жертви на трафик. Основната причина за трафика е бедността и желанието за печелене на бързи и лесни пари. Основно тя е продиктувана от родителите на самите деца. През последните години има относително запазваща се тенденция на деца, които претърпяват сексуално насилие и най-неприятното е, че това се случва основно в техните семейства. За миналата година вече има над 300 образувани досъдебни производства и близо 270 осъдени лица. За да има обаче още по-голям ефект, органите на разследването и на полицията трябва да бъдат много добре подготвени, за да разпознават белезите на сексуално насилие на деца, за да може системата за закрила на детето да бъде много по-ефективна и ефикасна по отношение на всички такива случаи.

Днес в София се провежда международна конференция за подпомагане и реинтеграция на деца, жертви на трафик. Ще бъде представен и доклад за превенция на сексуални престъпления срещу деца.

По публикацията работи: Евелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна