Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи граждани направиха жива верига пред общината във Варна

Снимка: БГНЕС

Протестиращи граждани направиха жива верига пред входовете на общината във Варна. Те разпънаха въжета и заявиха, че блокадата ще продължи два часа. Искането е за оставка на общинските съветници и на ръководни кадри в общината.

Акцията продължи близо час и не попречи на гражданите, които искаха справка или документи от общината. Хората скандираха "Оставка" и "Мафия". Те заявиха, че по този начин искат да покажат отношението си към Общинския съвет и администрацията. Пред общината остават и две палатки, в които двама от протестиращите дават ултимативен срок за оставка на общинските съветници, след което започват безсрочна гладна стачка.

В предаването "Преди всички" председателят на Общинския съвет във Варна Николай Апостолов коментира: Във Варна имаше няколко групи протестиращи граждани. Всички техни представители бяха поканени в Община Варна, проведохме необходимите разговори, отворихме широко вратите на Общинския съвет, за да могат те да имат поглед върху всичко, което става вътре, поканихме ги да участват в работата на постоянните и временни комисии, направихме консултативен съвет към временно изпълняващия длъжността кмет, който ги представи пред всички директори на дирекции в Общината. От 5 групи протестиращи, само една остана, която не желае да се включи в работата. Това са тези хора, които в момента са пред сградата на Общината. /…/ Те имат само едно отправено искане – оставка. На въпросите – каква е причината, какъв е мотивът, къде е слабостта, къде е нарушението, което те виждат в дейността на този Общински съвет – те нямат никакъв отговор. /.../ Диалогът е отворен. Представителите на другите протестиращи граждани ще бъдат в Общинския съвет, за да дискутират теми и проблеми, които чакат решение. Те са добре дошли. Друг е въпросът, че те не желаят да дойдат там и да водят смислен диалог.

Искаме да запазим спокойствието и стабилността в града, категоричен бе Апостолов. Той добави, че подкрепят всякаква форма на протест, която не смущава ежедневието на варненци.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени