Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещу Никола Саркози започна официално разследване за "злоупотреба с уязвимо лице"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Срещу бившия президент на Франция Никола Саркози започна официално разследване за "злоупотреба с уязвимо лице". Той е обвиняван за незаконно финансиране на предизборната си кампания с дарения от наследницата на козметичния гигант "Лореал" Лилиан Бетанкур.

Решението на съда на Бордо е "несъстоятелно и несправедливо" - заяви през РТЛ адвокат Тиери Херцог, защитник на бившия френски президент Никола Саркози по повод обвиненията срещу него по случая "Бетанкур". След продължителен разпит снощи от съдия Жан-Мишел Жентил срещу Саркози започна следствие заради подозрения, че се е възползвал от психическата уязвимост на 90-годишната наследница на фирмата "Лореал" Лилиан Бетанкур, за да се сдобие с крупни суми за предизборната си кампания през 2007-а г. Бившият президент е бил подложен на очна ставка с персонала на Бетанкур и "третиран по скандален начин", според адвокат Херцог, който ще обжалва решението.

Миналата есен Саркози вече бе разпитван по случая, обискиран бе и кабинетът му, без да бъдат намерени достатъчно доказателства за обвинение. Според бивша счетоводителка на Лилиан Бетанкур той е получил около 150 000 евро в брой.

От партията на бившия президент изразиха подозрения, че съдебният ход е продиктуван от потлитически цели в момента на срив на доверието в управляващата левица. Социалистите реагират сдържано на новината.

Информация на Юлия Талева - кор. на БНР в Париж

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна