Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каролин Глик: Обама не е предприел никаква промяна в политиките си в Близкия Изток

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Единственото, за което се сещам е, че той произнесе реч пред студенти в университета в Йерусалим, с която иска да подсили радикалната левица в Израел. Студентите бяха подбрани, като не бяха допуснати много други от различни университети. Извън това, не виждам особен смисъл от посещението. Обама не е предприел никаква промяна в своите политики. Изглежда, че той няма намерение да попречи на Иран да придобие ядрено оръжие, както стана ясно от интервюто му пред израелската телевизия още преди да дойде тук. Няма промяна и по отношение на палестинците. Нито САЩ правят нещо за химическите оръжия на сирийците, които могат да попаднат в лоши ръце. Това каза американско-израелският анализатор от Центъра за политики във Вашингтон Каролин Глик в интервю за предаването "Събота 150".

Всъщност нямам никаква идея какво ще направят американците – или поне не става ясно от декларациите, направени в Йерусалим. По-скоро САЩ се опитват да убедят Израел да не атакува иранците. Но наистина не знам и не разбирам защо хората от Белия дом инвестираха толкова време и енергия за възпиране на израелското нападение, след като ядрените оръжия на Иран биха били също толкова голяма заплаха за американската национална сигурност. А и Обама не намира досега друга алтернатива за решаване на проблема.

Глик коментира и информацията, че в съседна Сирия вече се използват химически оръжия в конфликта. На въпрос дали забелязва някакво конкретно сътрудничество по въпроса между САЩ и Израел тя отговори:

Не съм сигурна. САЩ подкрепят сирийската опозиция, защото тяхната политика е ориентирана към радикалните мюсюлмани в правителството на Турция. Турците заложиха на сирийската опозиция, която от своя страна вече е доминирана от радикални ислямисти, каквито са „Мюсюлманските братя”. Те пък привлякоха Ал Кайда. Заради тази американска подкрепа може да се стигне до възможно най-лошия сценарий. От едната страна имате Башар ал Асад и неговите ирански спонсори, които избиват масово населението с цел да се задържат на власт. От другата е опозицията, водена от Ал Кайда. Сега единственото, което те биха могли да направят, е да предотвратят попадането на химическите и биологични оръжия в ръцете на терористи.

По отношение на реакциите на палестинците след посещението на Барак Обама , Глик коментира:

Те създадоха твърде големи очаквания сред палестинците, че Америка ще защити техните интереси, особено по отношение на еврейските селища. После обаче Белият дом осъзна, че трябва да се оттегли, което доведе до разочарование. Очевидно, не трябва да създаваш очаквания във външната политика, ако нямаш средствата да ги изпълниш.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна