Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Халил Каравели: Не се съмнявам, че обещанието на Йоджалан за спиране на огъня ще бъде спазено

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Това е историческо решение и исторически ден за Турция. Той отбелязва началото на края на един конфликт, продължил почти 30 години. Сега се отваря обещаващ шанс за помирение между турци и кюрди. Така експертът по кюрдския въпрос Халил Каравели коментира обявеното от ПКК примирие с Турция в интервю за предаването "Събота150".

Абдуллах Йоджалан очевидно е лидер на ПКК, но също така се превърна във водач на турската съпротива през последните три десетилетия и когато водачът на военната съпротива каже, че вече е време да се свалят оръжията това не просто означава заявка за помирение с турците, но и отказ от досегашните кюрдски искания за разцепването на Турция и създаването на независима кюрдска държава, обясни експертът.

Турската държава се ангажира със сериозни мирни преговори с Абдуллах Йоджалан преди няколко месеца. Това трябва да се разглежда в контекста със събитията в региона на Близкия Изток. Кюрдите се еманципитаха в Северен Ирак и Сирия. Това бе ново предизвикателство за Турция, защото тази еманципация има огромно влияние върху кюрдите от турската страна на границата. Затова за Анкара стана спешен приоритет да реши веднъж завинаги този проблем. Така ще се попречи на турските кюрди да се обединят с тези в Ирак и Сирия. Това е и основната причина за новия кръг мирни преговори с Абдуллах Йоджалан. Той от своя страна осъзна, че това е шанс да излезе от затвора. Абдуллах Йоджалан знае, че това е златна възможност за кюрдите да извоюват повече права в Турция. Те искат да учат родния си език в училищата и повече децентрализация и автономия в югопизточните райони. Голямото неизвестно днес е доколко е склонна на компромис ще е турската власт, доколко премиерът Ердоган ще понесе факта, че Абдуллах Йоджалан се оформя като водеща политическа фигура в страната, въпреки че още е затворник. Ердоган е доста авторитарен тип лидер и досега не е давал сигнали, че е готов да поделя властта с друг. Желанието му е той да командва. От друга страна Ердоган има историческия шанс да бъде запомнен като премиерът на Турция, който е решил кюрдския проблем. Затова ще е интересно да видим как двамата ще се разберат./.../ За мен няма никакво съмнение, че обещанието на Абдуллах Йоджалан за спиране на огъня ще бъде спазено, каза Каравели.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени