Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън орязва достъпа на безработни имигранти до здравната служба

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън днес ще представи нови мерки за контрол над миграцията. Очаква се те да засегнат и българи и румънци, които смятат да се преместят във Великобритания след отпадането на трудовите ограничения от 2014 година.

Плановете на Дейвид Камерън предвиждат строги ограничения за достъпа на имигрантите до социалните помощи за безработни. Освен това онези, които евентуално ще получат такива помощи, лесно ще ги загубят за шест месеца ако бъде сметнато, че те нямат реален шанс да си намерят работа. Както се изразява Камерън в статия, публикувана в "Сън", мерките целят всеки, който идва във Великобритания, да плати за това като остави нещо за обществото. В момента няма ограничение на времето за гражданите от ЕС да си намерят работа на острова.

Предвижда се ограничен достъп и до услугите на националната здравна служба. Новите имигранти освен това ще трябва да чакат пет години преди да получат право на социално жилище.

Както е известно, от първи януари следващата година падат ограниченията за българи и румънци за пребиваване и работа. По последни данни, правителството очаква около 13 хиляди души от двете страни да пристигнат на острова след падането на ограниченията.

Информация на Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна