Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама назначи Джулия Пиърсън за директор на Сикрeт сървис

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Американският президент Барак Обама назначи Джулия Пиърсън за директор на Сикрeт сървис. Пирсън е първата жена, която заема този пост. Тя е на 53 години и започва кариерата си в агенцията в Маями, а преди това е била полицай в Орландо в продължение на три години.

Джулия Пиърсън, която до сега беше началник щабовете на тайните служби е с над 30 годишен стаж в агенцията, която се грижи за сигурността на президента и вицепрезидента, гостуващите държавни глави и отговаря за борбата с фалшифицирането на американската валута.

Президентът Обама изяви увереността си, че тя е готова за позицията. В заявление той посочи: Джулия е изключително квалифицирана да ръководи агенцията, която освен че гарантира сигурността на американците по време на важни събития и отбранява финансовата ни система, също така защитава лидерите и президентските семейства, включително и моето.

Пиърсън ще застане на мястото на Марк Съливън, който се оттегли след почти 30 години в Сикрет сървис, седем от които беше ръководител. По негово време миналата година репутацията на охранителното звено беше опетнена и това доведе до оставки, след като 11 агенти бяха намесени в скандал и обвинени, че са използвали услугите на проститутки по време на изпълнение на служебния си дълг.

Съливън похвали своя наследник и уточни, че тя е известна с трезватa си преценка, лидерство, характер и отдаденост към своята страна.

Информация на Младен Петков - кор. на БНР в САЩ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна