Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 непълнолетни и 2 малолетни са станали майки в болницата в Белоградчик през 2012-а

Снимка: БГНЕС

12 непълнолетни и 2 малолетни момичета са станали майки в болницата в Белоградчик през миналата година. Отделът за закрила на детето обаче не е бил уведомен, установила проверка на Държавната агенция за закрила на детето.

Констатирано е, че служителите в Акушеро-гинекологичното отделение не са били наясно в кои случаи на дете в риск е необходимо да уведомяват социалните служби, но са запознати с мерките за предотвратяване изоставянето на новородените и настаняването им в институции след раждане. Установени са личните лекари на непълнолетните майки, които също не са подали информация за бременността им. Директорът на РССП-Видин Венци Пасков обяснява, че децата, които раждат деца, са предимно от малцинствен произход, не са ходили на консултации при личния си лекар и са постъпили в болницата едва когато е настъпило време за раждане.

Във Видин имаме Кризисен център - Звено "Майка и бебе", където спокойно може да се работи с такива майки, да бъдат настанени, при условие че има сигнал, каза Пасков.

Според Закона за закрила на детето лице, което знае, че дете се нуждае от закрила, е длъжно да уведоми ДАЗД или МВР, в противен случай санкцията е от 1000 до 2000 лв.

По публикацията работи: Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна