Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК направи проверка в офиси на ЕРП-тата

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията е извършила проверка в офиси на енергоразпределителни дружества ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО във връзка с образувано производство за установяване на евентуално извършено нарушение от тяхна страна. Антимонополната комисия проверява и Асоциацията на търговците на електроенергия в България, както и Института за енергиен мениджмънт.

Комисията се самосезира по получени сигнали срещу предприятията от икономическите групи на ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО. Ще бъдат проверени твърденията, че те прилагат практики, чрез които възпрепятстват смяната на доставчика на електроенергия от потребителите. Комисията трябва да установи дали има забранено споразумение между тези конкурентни участници в енергийния пазар.

Проверката на място е извършена от служители на Комисията със съдействието на представители на МВР след съдебно разрешение от Административния съд в София.

Подробният анализ на събраните документи ще бъде извършен заедно с Главната дирекция "Конкуренция" на Еврокомисията и ще покаже дали има достатъчно доказателства за предявяване на твърдения за извършено нарушение. Ако бъдат отправени такива обвинения, дружествата ще имат възможността да упражнят правото си на защита. След приключване на процесуалните действия по преписката антимонополната комисия ще се произнесе окончателно по случая.

По повод проверката на КЗК в електроразпределителните дружества, от EVN заявиха за "Хоризонт", че в техните офиси досега не са идвали представители на комисията и че ще коментират, когато се запознаят с исканията на антимонополния орган. В писмо до медиите от ЧЕЗ изразяват увереност, че проверката ще докаже, че компаниите от групата на ЧЕЗ в България са прозрачни, коректни и стабилни инвеститори, които работят в пълно съответствие с българското и европейското законодателство. От ЕНЕРГО-ПРО не бяха открити за коментар.

По публикацията работиха: Олга Иванова, Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна