Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкол в редиците на Меглена Кунева заради предизборните листи

Снимка: БГНЕС

873-ма членове на "Движение България на гражданите" от Пловдив и региона, както и 855-има членове на едноименното сдружение и 61 души от общинските ръководства оттеглят доверието си от партията на Меглена Кунева.

Като основна причина областният координатор Дани Каназирева изтъкна, че листите за предстоящите избори не са били изградени на регионален принцип, както е било обещано при учредяването на партията. Според нея предстои още региони от страната да последват примера на Пловдив и да оттеглят доверието си от "Движение България на гражданите".

Каназирева подчерта, че за по-малко от година е станало ясно, че първоначално декларираните ценности на движението са единствено политически пиар, примамка за гласоподаватели и от самото си създаване проектът "Движение България на Гражданите" е бил последователно провеждана схема с единствена цел да се обезпечи влизането в парламента на приближените на основните фигури в партията.

В момент, когато хората са на улицата, когато площадите на България се тресат от виковете им за справедливост и смяна на порочните политическите практики, партията, която се обяви за проводник на гражданското начало и принципите на справедливостта, сложи начело на т.нар. от тях "дълги листи" туристи и парашутисти от партийния елит в София - верни, дисциплинирани, послушни и пренебрегна труда, усилията и капацитета на хората си по места.

Дани Каназирева увери, че екипът й и оттеглилите се членове от "България на гражданите" остават и че на този етап няма да правят нова партия. По-късно ще обявят как ще гласуват на предстоящите избори.

Координаторът на градската организация на движението в Пловдив Димитър Шишков по-късно заяви, че нито един от близо 330-те членове на партията в града не е подавал заявление за напускане Той допълни, че всички застават зад идеите и принципите на партията, заявени при нейното учредяване. Според Шишков последната дума за подредбата на листите за предстоящите избори ще има Националният съвет на "Движение България на гражданите".

Скандал в партията на Меглена Кунева избухна неотдавна и в Сливен. Членове на движението в града поискаха промени в ръководството на движението, защото в кандидат-депутатските листи се налагали удобни за централното ръководство хора. След това Националният съвет на "Движение България на гражданите" освободи областния координатор на Сливенска област Георги Балабанов. Заедно с него напуснаха част от ръководствата на общинските структури и хора от Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица.
По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени