Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският президент се срещна с двете експерти групи

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Президентът на Италия Джорджо Наполитано се срещна днес с представителите на двете експертни групи, избрани от него, които да съдействат за излизане от политическия застой. До това решение се стигна, след като кандидатът за премиер на демократическата коалиция Пиер Луиджи Берсани не получи подкрепа за съставяне на кабинет след консултации с политическите сили в Парламента.

Мисията на двете експертни групи е абсолютно неформална с цел установяване на фактите и има очевиден срок на дейност с приключване мандата на президента Наполитано на 15-ти май. Двете групи – едната с политико-иституционален профил, другата със социално-икономически, съставени от експерти, сред които депутати и сенатори от коалицията на демократите, тази на Берлускони и листата на Монти, ще се занимае с въпроса за нов избирателен закон, съкращаване на разходите, свързани с политиката, парламентарната реформа, дълговете на държавната администрация, безработицата, фискалната система. Конкретните предложения ще бъдат представени в Парламента за обсъждане до 10 дни.

Наполитано ще предаде на своя наследник експертните мнения, след което инициативите ще са в ръцете на новия президент на Италия, чиято изборна процедура от Парламента започва от 15-и април.

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени