Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без конкретни предложения завърши заседанието на гражданския борд за изборите

Снимка: БГНЕС

Без конкретни предложения завърши първото заседание на гражданския борд за изборите към министър-председателя. Участниците от неправителствения сектор приеха единствено процедурния правилник за работата си и дневния ред за следващата си среща. Заседанието, на което освен премиерът Марин Райков, присъстваха и председателите на ЦИК и ГРАО, се излъчваше на живо в интернет. 22-ма представители от неправителствени организации и експерти по изборно законодателство дойдоха в МС. Повечето са добре познати лица от медийния екран и обществения живот. Не присъстваха лидери на протестите през изминалите месеци и не стана ясно дали ще се присъединят и други организации. Почти 90% от времето си участниците употребиха в продължителна дискусия с премиера Райков по процедурни детайли за правилата си на работа без да се прави нито едно предложение по същество. В крайна сметка се реши бордът да се събира всяка сряда след заседанията на правителството. Оставащите до изборите пет заседания на борда ще се ръководят на ротационен принцип. В дневния си ред гражданският борд записа само три точки, предложени от Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда:

Да обсъдим, заедно с координатора на междуведомственото звено за противодействие на престъпления срещу избирателните права, формирано като своеобразен щаб между ДАНС, МВР и Прокуратурата, взаимодействието с гражданите и гражданските организации. Да се спрем по-детайлно на информационно-разяснителната кампания за избирателите. Третата тема е обсъждане с ГД ГРАО на вече възникнали проблеми с подписките на партиите и многото запитвания от граждани как могат да защитят правата си при злоупотреба с лични данни.

Много от участниците поискаха да привикват представители на държавните институции, които да отчитат работата си по изборите - от членовете на ЦИК и ГРАО до главния прокурор и председателя на СЕМ. Премиерът обаче отклони тези идеи. Ръководителите на ЦИК Красимира Медарова и на ГРАО Иван Гетов също незабавно се противопоставиха.

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна