Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет наказателни производства за нарушения в енергетиката образува прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Проверката на прокуратурата е установила занижен контрол на ДКЕВР върху работата на електроразпределителните дружества. Това заяви заместник главният прокурор Камен Михов. Според прокурор Борислав Джамбазов действия от представители на НЕК са довели до договаряне на неблагоприятни клаузи за изкупуване на енергия от ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3.

Образувани са пет наказателни производства за нарушения в енергетиката, поясни заместник главният прокурор Борислав Сарафов. Първото е срещу длъжностни лица от ДКЕВР, нарушили и/или неизпълнили своите задължения, и е свързано с издаването на решение, което е внесено в Комисията за един ден и е прието веднага без необходимите анализи. Второто е във връзка с непотърсен от държавата дивидент от ЧЕЗ. Вследствие ЧЕЗ е комутирала сериозен дивидент, а длъжностни лица от МИЕТ не са положили никакви усилия да упражнят правата на държавата като акционер в дружествата и в резултат на това са настъпили щети за държавния бюджет. Третото наказателно производство е срещу виновни длъжностни лица от НЕК за това, че в периода от 2001-ва до 2012-а година умишлено не са положили грижи за имуществото, за което отговарят – т.е. за проявена умишлена безстопанственост. Има производство и срещу изпълнителния директор на НЕК и БЕХ в периода 2011–2012-а година Михаил Андонов за безстопанственост и за незаконни сделки.

От 18-и април 2011-а година до 5-и октомври до 2012-а година, като длъжностно лице при НЕК, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването или запазване на повереното му имущество или на възложената му работа. От това е последвала значителна щета за предприятието в размер на 189 хил. лв. В периода от 15-и септември 2011-а година до 5-и юни 2012-а година, като длъжностно лице изпълнителен директор на НЕК и на БЕХ, в условията на продължавано престъпление, съзнателно е сключил неизгодни сделки, договори за процесуално представителство и договори за правни услуги и от това е произлязла значителна вреда за представляваното от него предприятие, обясни Сарафов.

Петото е по доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за договори за обществени поръчки на ЧЕЗ, в които са констатирани множество нарушения.

Проверката на ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО бе разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров в края на февруари в разгара на протестите срещу високите сметки за ток, а десетина дни по-късно бе възложена проверка и в НЕК.

Договорите между централите "Марица-изток" 1 и 3 и НЕК са обвързващи, казаха от прокуратурата и добавиха, че те са свързани с възможността НЕК да изкупува енергията от двете централи с гарантирана печалба, която на практика оскъпява цената на електроенергията между 10 и 12%, а в повечето случаи поскъпването може да достигне и 20%. Сроковете на тези договори са 15-годишни и текат от 2009-а и 2011-а година.

Прокуратурата е на мнение, че те не могат да бъдат развалени и страната ни ще продължава да търпи загуби. Редица закононарушения е установила прокуратурата и при проверката на дейността на ДКЕВР, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Сериозни пропуски и закононарушения са установени в режима за регулация от Закона за енергетиката, като не са съставени актове за административни нарушения при ежемесечното отчитане на сметките ни за ток. Липсва и адекватен контрол върху разходите и по-високите технологични разходи на централите, отчетоха от прокуратурата. Сред пропуските са и тези за липса на адекватен механизъм за разпределянето на жалбите на потребителите на електроенергия. В Комисията не е съставен нито един административен акт за нарушение, отчетоха прокурорите. Изводът на прокуратурата е, че в ДКЕВР е занижен контролът върху работата на електроразпределителните дружества и Kомисията работи неефективно.

Прокурор Нели Златкова, която прави анализ на работата на ЧЕЗ и другите електроразпределителни дружества, критикува работата на МИЕТ, че в качеството си на съсобственик на акции от тези дружества е занижил контрола и дейността. Така само за 2007-а и 2011-а година държавата трябва да приключи финансовата година с печалби, които се разпределят между ЧЕЗ и държавата, но такива печалби няма разпределени. Само за 2010-а година е разплатена такава печалба, а неразплатената печалба от 2012-а година възлиза на над 592 000 лв.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна