Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според министър Асен Василев приватизацията на "Мини Марица-изток" не би била полезна

Снимка: БГНЕС

Шест часа е продължило посещението на министъра на икономиката Асен Василев и на ресорния зам.-министър Божан Стоянов в "Мини Марица-изток". В неделя двамата са разбрали що е това открит въгледобив и са заявили пред ръководството на дружеството и пред синдикатите, че приватизацията му не е възможна, нито би била полезна. Това съобщи за БНР Генчо Генчев - лидер на КТ "Подкрепа" в мините.

По време на срещата са били обсъдени всички аспекти от дейността на дружеството, както и възможностите държавата да съдейства то да получи дължимите му суми за доставените въглища. Според Генчо Генчев за съкращения на миньори не се е говорило, засега все още има възможности за редовно получаване на заплати. Търсят се начини да се оберат всички луфтове в излишните разходи за ремонти, ще се наемат външни фирми само за дейности, които дружеството няма ресурс да направи само.

Сега в мините се работи на двусменен, вместо на четирисменен режим, дъждът затруднява добива и сега той е около 15 хиляди тона дневно. До дни работната група с представители на всички дружества от сектора трябва да предложи няколко ценови модела за годишния добив в "Мини Марица-изток", съответно и за цената на въглищата.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна