Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 5 и 15 са жертвите на взрива в завод в Тексас

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Между пет и 15 души са загинали, а над 160 са били ранени при огромната експлозия в завода за изкуствени торове в град Уест в Тексас. Това съобщи говорителят на местната полиция Патрик Суонтън и допълни, че броят на жертвите може да се увеличи.

Засега не мога да ви дам точен брой, все още работим по въпроса. Мога да ви кажа, че към момента се изчислява между петима и 15, обясни Суонтън. 

Разрушенията са огромни, а районът на експлозията се разглежда като местопрестъпление, въпреки че засега няма доказателства за престъпни действия.

Беше значителна експлозия. Разговарях с войниците, които са място, ходят от врата на врата, има домове, сравнени със земята, има унищожени офиси, има масови разрушения в западната търговска част на града. Това е местопрестъпление, не казваме, че е било криминален акт. Не знаем. Това, което означава за нас, е, че, докато не сме сигурни, че е бил промишлен инцидент, ще работим по случая като за местопрестъпление, каза още Суонтън.

Пожарникарите се борели с пожар в завода, когато избухнала експлозията. Предполага се, че амоняк може да е причината за взрива, усетен като земетресение от 2,1-а степен. Пожарът е вече овладян, няма опасност от втора експлозия.

Заводът се намира в покрайнините на Уест, на няколкостотин метра от къщи, училище и старчески дом. Половината от града с около 2700 жители вече е евакуиран. Полицията се опасява от още експлозии и изтичане на токсичен газ. Спрян е токът, за да се избегнат допълнителни инциденти.

Говорителят на тексаския отдел за обществена сигурност Ди Ел Уилсън потвърди, че има загинали и техният брой може да се увеличи.

Към момента има огромен брой ранени, вероятно над 100, имаме потвърдени жертви. Броят все още не е уточнен. Може да се увеличи с всяка изминала минута. Претърсваме района в момента. Бях там. Обиколих района на взрива, претърсих няколко къщи по-рано тази вечер - огромен обхват, точно като в Ирак, каза Уилсън.

Кметът на Уест Томи Мъска описа инцидента като взрив на ядрена бомба.

Никога не съм виждал такава експлозия. Сякаш избухна атомна бомба. Имаше голям облак във формата на гъба. Закарахме над 160 човека за лечение в местни болници. Спасителните екипи работеха цялата нощ, престърсваха старческия дом и завода за изкуствени торове. Извършено беше основно престърсване и на квартала, което продължава и в момента, допълни Мъска.

Един от жителите на град Уест описа пред телевизия ЕнБиСи момента на експлозията и последствията от нея.

Огромна експлозия. Прозорците се счупиха и паднаха върху мен, покривът се срути върху мен, таванът падна. Прекъснаха всички комуникации, защото спря токът. Цялата улица я няма, разказа мъжът.

Когато стана експлозията, паднахме на земята и се опитвах да покрия дъщеря си, защото летяха много отломки. Последва спасителната операция, спомня си инцидента местна жителка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна