Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюрдските бунтовници започват да се изтеглят от турска територия на 8 май

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Кюрдските бунтовници, които от десетилетия воюват срещу Турция, ще започнат да се изтеглят от турска територия на 8 май т.г.

Това обяви Мурат Карайълан, лидер на организацията, в изявление на специално свикана пресконференция в планината Кандил в присъствието на много журналисти от световни медии. Агенция Ройтерс обаче посочи датата 5 май като начало на изтеглянето на кюрдските бунтовници.

Изтеглянето на частите на ПКК от Турция се счита за най-важния, повратен момент в процеса за мирно уреждане на кюрдския проблем, който започна турското правителство с бившия лидер на ПКК Абдуллах Йоджалан. На 21 март Йоджалан призова ПКК да сложи оръжието и да се изтегли от Турция. Извеждането на бунтовниците ще означава край на 30-годишния терор на ПКК, отнел живота на над 40 хиляди души и това е исторически акт, коментират наблюдателите.

Същевременно обаче източници, близки до ПКК подчертават, че изтеглянето от Турция не означава край на ПКК, която ще продължи да води с политически средства борбата за признаване на кюрдската национална идентичност.
В огласеното изявление са посочени и условията за изтеглянето, между които признаване на кюрдската идентичност от страна на турската държава, свобода за Абдуллах Йоджалан. ПКК призова ЕС, Сащ и Русия да съдействат за разрешаване на кюрдския проблем, който според тях е световен, а не регионален.

Според плана, бунтовниците ще напускат територията на Турция на групи от по десетина човека, заобикаляйки военните райони и населени пунктове. Предвижда се до към месец септември да се изтеглят всичките бунтовници, чиято численост е около 1200 души.


По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна