Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов вече е със статут на защитен свидетел по делото за подслушване в МВР

Снимка: БГНЕС

След спешен разпит, грижливо укрит от съдебните репортери, бившият министър на земеделието Мирослав Найденов вече е със статут на защитен свидетел по делото за незаконно подслушване в МВР. От няколко часа Найденов е в Съдебната палата, грижливо пазен от контакт с журналистите.

След като от държавното обвинение изпратиха представителите на медиите да чакат бившия министър пред специализираната прокуратура, където досега бяха проведени всички разпити по т.нар. "Български Уотъргейт", се оказа, че той е дал показания в градската прокуратура в Съдебната палата. След тях е станало ясно, че той се страхува за живота си.

Журналистите научиха за статута на бившия земеделски министър от говорителя на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова. Тя обясни, че наблюдаващият прокурор е преценил по доказателства, съгласно закона, че Найденов се нуждае от защита и че опасенията за живота му са основателни. Арнаудова обаче не отговори на въпросите какви преки свидетелства за незаконното подслушване има бившият земеделски министър и откъде идват заплахите срещу него, като се мотивира с това, че не е участвала в разпита.

Говорителят на Софийската градска прокуратура не можа да каже дали Найденов все още е в Съдебната палата. Тя обаче уточни, че тепърва ще се потвърждават думите на  бившия министър, които са били повторение на казаното от него тази сутрин по bTV. Потвъждаването ще става и с разпит на визираните от него подслушвани лица, ако се наложи. Според Румяна Арнаудова, фактът че Мирослав Найденов е защитен свидетел по делото за подслушване, не му дава никакъв бонус по разследването, което се води срещу него за подкуп в качеството му на бивш земеделски министър.

Сутринта по bTV Найденов заяви, че цялото правителство на Бойко Борисов най-вероятно е било подслушвано от Цветан Цветанов и призова бившия вътрешен министър да се оттегли от политиката. Откровеността на Найденов охотно беше коментирана от опозицията. Според представителите й думите му днес пред bTV показват, че не е вярно, че опозицията е родила сценарий за компрометиране на Цветатов, а зад твърденията всъщност застават и представители на ГЕРБ.

Евродепутатът от управляващата доскоро партия Андрей Ковачев заяви днес по "Хоризонт", че е притеснително всеки път, когато някой вдигне телефона си, да мисли, че го подслушват, но не пожела да отговори дали самият той се притеснява когато разговаря и дали смята, че слушането е продължило и по време на мандата на неговата политическа партия. Според Ковачев думите на Найденов от днес не стигат да се иска отстраняването на Цветан Цветанов от партийните постове, които заема.

Найденов излезе от листите на ГЕРБ, след като прокуратурата го обвини в подкуп, престъпления по служба и натиск върху подчинен. Стана ясно, че през годините Мирослав Найденов се е ползвал от чадъра на бившата шефка на прокурорския инспекторат, с която имал лично познанство, и така тя го е пазила от наказателно преследване. В телевизионния ефир обаче той обвърза проблемите с правосъдието не с извършени от него престъпления, а отново с Цветан Цветанов:

Практически опозицията извади делото. Никой не провери как то се оказа в ръцете на някой, който свободно го чете. БСП нямат властта технически да направят нищо – някой над мен от властта е отговорен това дело да излезе в този момент. По метода на изключване обаче кръгът се свива до вицепремиери, а не смятам, че е Симеон Дянков.

Коментар по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна