Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Клисура отбелязват годишнината от Априлското въстание с възстановка

Снимка: Архив
С възстановка на историческите събития от 1876 г. в Клисура отбелязват годишнината на Априлското въстание. Подобни военноисторически реконструкции са нещо много повече от театър, смята един от участниците във възстановката - Николай Николов, учител по икономика в училището в Сопот:

Изпълнявам ролята на Григор Попбожков, който е участник във военния съвет, един от ръководителите на въстанието, който заедно с Никола Караджов и други организират подготовката на въстанието и неговото обявяване. Атмосферата е празнична, дошли са много хора, участниците също са много от всички краища на България, които имат интерес към историческите възстановки, обличат се с автентични дрехи, носят дори автентично оръжие, което често пъти е унаследено от някой дядо или прадядо, така че възстановките са много автентични по отношение на униформи и на въоръжение.

Наскоро възстановихме кокардата, която клисурските въстаници са носили на челата си, каза още Николай Николов:

Характерното при нея е, че тя е уникална, защото такъв знак не се наблюдава никъде в другите революционни окръзи, дори на територията на четвърти революционен окръг, при което примерно срещат лъвчета, докато тук имаме лъв, изобразен върху щит със сигнални тръби, със знамена, има надпис "Свобода или смърт", изработен е през 1876 година от един клисурски златар, който е работил в Пловдив, имал е златарско ателие, казва се Геньо Куюмджията, клисурци са направили при него тази изработка.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна