Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В местността "Оборище" над Панагюрище отбелязаха 137 години от Априлското въстание

Снимка: БГНЕС

Много българи избраха да посетят историческата местност "Оборище", за да участват в националното поклонение по повод 137-ата годишнина от Априлското въстание. Българи, дошли от цялата страна, сведоха глави пред 65-мата първи български депутати, които преди 137 години без претенции за електорална подкрепа и държавни субсидии получиха безрезервно всенародната любов и признателност само заради вярната си служба към отечеството.

Пред паметника на Априлци духовници отслужиха молебен водосвет за здравето и благоденствието на българския народ.

Заради предизборната кампания, община Панагюрище не изпрати официални покани за участие в събора на политическите лидери, затова днес не бе забелязано и тяхното присъствие на святото за България място.

В словото си председателят на Общинския съвет в Панагюрище Веселина Ралчева заяви:

Тук, на "Оборище", не просто сме длъжни да сведем глави. Тук сме длъжни да си зададем въпросите за днешните национални приоритети за пътя, по който избираме да вървим, и за ценностите, които ще оставим на децата си. И тъй като няма действащо Народно събрание, аз си позволявам да се обърна към тези, които предстои да бъдат избрани за депутати в 42-вото Народно събрание - вие, които по волята на народа ще защитавате неговите интереси, работете за добруването на Отечеството и на всички българи.

И тази година бе връчена наградата "Оборище" за принос в утвърждаването на българската държавност и идентичност. Тазгодишният носител на приза е Софийският университет.

По публикацията работи: Невена Петрова - кор. на БНР в Пазарджик
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна