Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Арбанаси са запазени ценни стенописи, посветени на Възкресение Христово

Снимка: Катя Чорова
Ценни стенописи от края на 17-ти век, които са посветени на Възкресение Христово, са оцелели в църквите, изградени през късното Средновековие във великотърновското село Арбанаси.

Според археолога от Регионалния исторически музей във Велико Търново доц. Хитко Вачев и в петте късно средновековни в Арбанаси е имало стенописи за Възкресение Христово. Проучванията му сочат, че такива фрески са оцелели до днес в три от храмовете:

Великолепно изображение на Възкресение Христово има в митрополитския и катедрален храм „Рождество Христово”, което е от края на 17-ти век. От началото на 18-ти век има изображение на Възкресение Христово от един от най-известните художници Георги от Букурещ в храма „Св. Архангели Михаил и Гавраил”. Към това трябва да добавя, че възкресението е изписано и в по-малкия, но великолепен храм „Св. Атанасий” в Арбанаси.

Църквите в Арбанаси, които имат богата стенописна украса са национални паметници на културата. Те не са действащи, а са музеи и две от тях – „Рождество Христово” и „Св. Архангели Михаил и Гавраил” са отворени за туристи и по време на великденските празници.
По публикацията работи: Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна