Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Твърдица организира чествания по повод 137 години от Априлското въстание

Снимка: bg.wikipedia.org

Община Твърдица и фондация "Стоил войвода" организираха чествания по повод 137 години от Априлското въстание в Сливенско.

Героичният път на четата на Стоил войвода завършва в село Близнец от Втори сливенски революционен окръг. След двуседмични неравни боеве с потерите из Котленско-Сливенския балкан, село Близнец става лобно място на войводата и шепата останали четници. На мястото, където е убит - Сатма чешма, патриотични сдружения организираха поклонение с венци и цветя. За последните мигове на легендарния герой разказва председателят на фондация "Стоил войвода" Христо Колев:

... И четата остава с шест човека, които успяват да преминат блокадата над Качулка и се отправят на юг към родното село на Стоил войвода, като са предполагали, че там ще могат да използват ятаци и да се укрият. Потерята, разделена на две към селата Близнец и Бинкос, ги търси. Стоил войвода се опитва да се предаде сам, като по този начин дава възможност на останалите да се спасят. Той с голи ръце срещу десетки турци успява да води бой, в който бой му пада и главата, отсечена от най-стария турчин, с което завършва животът на един легендарен българин...

На честванията с фолклорни изпълнения традиционно идват потомци на четниците на Стоил войвода.

По публикацията работи: Щиляна Василева - кор. на БНР в Сливен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна