Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва процесът на изтегляне на кюрдските бунтовници от Турция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Кюрдските бунтовници, които от десетилетия воюват срещу Турция, започнаха да се изтеглят днес от Турция. Мурат Карайълан, ръководител на военното крило на организацията, заяви, че първите въоръжени групи са напуснали Турция на път за Северен Ирак, където се намира главната им база.

Според плана бунтовниците ще напускат територията на Турция на групи от по десетина човека, заобикаляйки военните райони и населени пунктове и се очаква изтеглянето да приключи до 2 или 3 месеца.

Изтеглянето на частите на ПКК от Турция се счита за най-важният, повратен момент в процеса за мирно уреждане на кюрдския проблем, който започна турското правителство с бившия лидер на ПКК Абдуллах Йоджалан.

Процесът обаче не върви гладко и безпроблемно, а е съпровождан с трудности.
Заместник-председателят на партията на справедливостта и развитието Хюсеин Челик заяви днес, че изтеглянето е само началният етап на процеса:

Той е важен, но само когато ПКК остави оръжията, ще считаме, че е завършен.

ПКК обаче не прие това искане, а протестира срещу изграждането на нови военни караулни постове по границата и язовири в Югоизточна Турция, защото се опасява, че тези мерки на държавата крият възможността от внезапно нападение на турската армия срещу бунтовниците, което би спряло мирния процес. Досега ПКК 12 пъти обявява прекратяване на огъня, но безуспешно, след всяко подновяване стълкновенията се разгаряха с по-голяма сила.

Експерти в Турция обръщат внимание и на риска от саботиране на процеса от външни сили, главно от страна на поделенията на ПКК в Иран и в Сирия.

Предполага се, че в Турция има около 2 хиляди въоръжени бойци на ПКК, които трябва да се изтеглят и да се откажат от въоръжените действия срещу турската държава, както предвижда споразумението между турското правителство и Абдуллах Йоджалан.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени