Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов е разпитан в Специализираната прокуратура

Прокуратурата: Борисов беше призован и разпитан
Снимка: БГНЕС

Заради подадения рано тази сутрин сигнал за бомба в Съдебната палата разпитът на бившия земеделски министър Мирослав Найденов е бил проведен в Специализираната прокуратура, а не във Върховната касационна прокуратура. Журналистите научиха това часове след края на разпита.

За втори път Мирослав Найденов успява да се скрие от медиите. Подаденият сутринта сигнал за две поставени взривни устройства в Съдебната палата се оказа удобен повод. И въпреки че Съдебната палата отвори за граждани и магистрати малко преди 11 часа, прокурорите са преценили, че разпитът на Найденов (или терминологично уточненено – "снемането на показания") трябва да бъде преместен в Спецпрокуратурата, която се намира в бившата сграда на ДАНС.

С днешното секретно посещение на Найденов всички участници в скандалния разговор от 15-и април в ранните часове в дома на Бойко Борисов в Банкя са казали пред прокурорите имало ли е такъв разговор и автентичен ли е той, съгласно изнесеното в медиите.

При предишни случаи, когато Мирослав Найденов е давал показания, държавното обвинение грижливо пазеше информацията за мястото, където това се случва. Точно по такъв начин той неочаквано за журналистите стана защитен свидетел по делото за т.нар. "Български Уотъргейт".

Днес излезе съобщение от пресцентъра на Върховната касационна прокуратура, в което се обяснява, че Борисов е давал обяснения в писмен вид, че е бил призован като всеки редови свидетел с призовка и че е бил разпитван от прокурори от Инспектората на ВКП, а не от заместник главния прокурор Борислав Сарафов, както и че по скандалните записи за търговия с влияние и пикантни подробности от личния живот на прокурори и магистрати предстои да бъдат разпитани още други лица.

Вече всички участници в разговора, записан със СРС и публикуван от медиите, са дали показания. Сега предстои Инспекторатът на ВКС да прецени дали събраните материали дават основание да се смята, че има извършено престъпление от някой от тримата (или от тримата). Ако такова бъде установено, ще бъде образувано досъдебно производство и ще трябва да бъдат посочени конкретни виновни лица.

Официална информация за дадените от Найденов обяснения нямаше. Нямаше даже уточнения по процесуалната форма на явяването му, както направиха от държавното обвинение 24 часа след посещението във Върховната касационна прокуратура на бившия му шеф Бойко Борисов.

И двамата са дали писмени обяснения, които са били протоколирани, за по около час и половина. Разпитани са били проведени от прокурорите Атанас Гебрев и Аксиния Матосян. Борисов и Найденов са били призовани с обичайните призовки. Излагали са, но не са разговаряли за своите версии за записите, в които коментират как да се смачка разследването за корупция срещу Найденов, какво е установила прокурорската проверка за незаконното подслушване в МВР и между другото, с впечатляващ цинизъм, лични моменти от живота на прокурори и журналисти.

Потвърдил ли е Мирослав Найденов автентичността на разговора, както се твърди, че е направил бившият градски прокурор на София Николай Кокинов? Найденов ли е бил подвижното незаконно СРС и ако "да" - защо? Тези, а и други важни въпроси днес останаха без отговор, защото прокуратурата запази мълчание.

Според наша информация до дни се чака отговор на най-важния въпрос, ще прерасне ли прокурорската проверка в досъдебно производство за търговия с влияние, престъпление срещу правосъдието или длъжностно престъпление, може би и дори преди изборите, и ще има ли конкретни обвинения? Но тук по различните разклонения на поредния "Бръмбаргейт" равносметката е временно замразено досъдебно производство срещу четирима настоящи и бивши служители на служба СДОТО, по което спасеният за втори път от контакт с медиите, този път заради поредния фалшив сигнал за бомба, Мирослав Найденов е защитен свидетел. А делото беше прекратено заради данни, че вина за незаконното подслушване в МВР има и Цветан Цветанов, който в момента е пазен от кандидатдепутатски имунитет.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна