Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Гълъбов: Резултатите показаха дълбока фрагментираност на обществото

Снимка: БГНЕС

Резултатите показаха дълбока фрагментираност на обществото – десетина формации печелят между 1 и 4 процента – каза в „Преди всички“ Антоний Гълъбов от „Прозрачност без граници“.

Не мога да кажа, че има един център, който режисира всичко това. Има големи корпоративни интереси, които създадоха усещането за липса на перспектива.
В момента Прокуратурата е подложена на изключително изпитание. Очакванията са за бързо, незабавно правосъдие. Отговорността на главния прокурор е голяма – има спекулиране с отделни елементи, с подозрения за тайни договорки. От друга страна тя (Прокуратурата - бел. ред.) е принудена да поеме отговорност за развитието на ситуацията. Очакваме да удържи този строго институционален начин, по който предприема или не предприема действия.
Очевидно е, че БСП започна да се държи като победител – това е парадоксална ситуация. Ще има дълъг процес на консултации.
Може да се търси консенсус върху приоритети. Това зависи от преодоляване на партийния егоизъм. Ще имаме усилия за съгласие поради нежеланието да се запази сегашното състояние, а не от желание да се придвижи страната напред.
Традиционната десница не успя да се обедини. Но големият въпрос е в архитектурата на тази кампания, която не допусна да се води разговор по същество. Това постави в слаба позиция ДСБ, например. Традиционната десница не е загинала, но трябва да си даде сметка за този резултат. Механичното обединение не е изход. Да се търси подкрепата на младите хора е въпрос на програма и последователност в представянето на интересите на гражданите.

Гълъбов отбеляза по повод последните протести, че гражданското действие участва от политическия процес.
Не е гражданска тезата, че всичко трябва да се разруши. Процесите, които са повлияли върху поданическия рефлекс, вероятно ще продължат
, смята Гълъбов.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна