Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК бави окончателните резултати - две районни комисии още не са предали протоколите

Снимка: БТА

Избирателната активност на предсрочния парламентарен вот в неделя е била 51,33 процента. Данните отчете Централната избирателна комисия след първичното въвеждане на цифрите от секционните протоколи. Най-много хора са отишли до урните в София област - 60,92 на сто, а най-малко в Кърджали - 36,36%.

Междинният резултат сочи, че в парламента влизат ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС и "Атака". Под четирите процента остават Национален фронт за спасение на България с 3,71 и "Движение България на гражданите" - 3,25. Данните не включват резултати от гласуването извън страната.

Две районни комисии все още не са предали протоколите в Централната избирателна комисия и е малко вероятно днес комисията да обяви окончателните резултати от изборите. Окончателните резултати и разпределението на мандатите не могат да се направят преди повторното въвеждане на всички секционни протоколи в базата данни на "Информационно обслужване" и отстраняването на грешките, поясни говорителят на комисията Бисер Троянов.

И към настоящия момент се прави този анализ на вече въведените числови данни при повторното въвеждане, сравняването им с първоначално въведените данни пред РИК. Обичаен е процентът от грешки. Това са типични грешки, които се случват при въвеждането на числовите данни, вследствие на умората, на напрежението след изборния ден, умората на самите секционни избирателни комисии и на операторите.

ЦИК ще посочи в окончателните данни колко гласове не са достигнали на Националния фронт за спасение на България, за да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента, ако се окаже, че те остават под чертата. Няколко протокола от гласуването в Турция са върнати на секционните комисии за корекция на грешки. Бисер Троянов уточни:

Това са грешки, които са в следствие на бързината в работата на секционните избирателни комисии по-бързо да предадат секционния протокол и числовите данни, а преди това не са направили съответните аритметически сметки, дали тези контроли излизат. Когато не са се сработили контролите, те сами трябва да преценят къде са допуснали тази техническа грешка и ако могат да я отстранят, ако не могат - ще ги изпратят в този вид, в който вече не може да се коригира и ние така ще ги потвърдим, с неудовлетворени контроли. 

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна