Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В СГС започна делото срещу бившия директор на Агенцията по вписванията

Снимка: БГНЕС

В Софийския градски съд започна делото срещу бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова. Разследването срещу нея започна в разгара на скандала с чиновническите бонуси по времето на кабинета "Борисов". Тя е обвинена, че сама си е разписала 48 000 лева във вид на допълнително материално стимулиране.

Цялото обвинение е за общо 53 хиляди лева, а останалите 5 хиляди лева, според обвинителния акт, Николова е разпределила в края на 2011-а година между трима други служители на Агенцията. Още двама са подсъдимите по делото – специалистът Дирекция "Връзки с обществеността" и финансовият директор на Агенцията.

Съдът не допусна иск в размер на 53 хиляди лева, който внесе юрисконсултът на Агенцията по вписванията, заради неяснота и неконкретика, тъй като претенцията за сумата е тя да се подели солидарно между тримата подсъдими, а не е описано точно кой колко е ощетил Агенцията.

Делото започна с разпит на бившия заместник-министър на правосъдието Венета Петрова, която беше част от екипа на Маргарита Попова. Петрова заяви, че е реагирала остро като е научила, че Николова си е самоподписала заповеди за бонуси, но подсъдимата й отговорила тогава, че такава била практиката от години.
Показания даде и бившата заместничка на Николова, Галена Славова, получила 2500 лева бонуси през 2011-а година. Това е станало със заповед на Николова, а не на правосъдния министър. Самата Славова обясни, че това много я е изненадало, защото ставало за първи път, но не се е замислила дали е законно и похарчила парите, тъй като имала много кредити.

Разпитът на свидетели по делото продължава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна