Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев: Очаквам още днес да получим мандата за съставяне на правителство

Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев и кандидатът на социалистите за премиер Пламен Орешарски са в очакване да получат проучвателен мандат.

От президента зависи дали още днес ще има второ връчване на мандат, заявиха от БСП. Готови сме да поемем отговорността за съставяне на правителство, каза лидерът на БСП Сергей Станишев:

Има решение за номинацията на г-н Орешарски за кандидат за министър-председател, имаме готовност да поемем мандата във всеки един момент, в който приключи връщането от г-н Борисов. Да, още днес, казахме го абсолютно сме готови още днес, за това ще настояваме и след малко, защото няма време за губене.

Станишев обяви трите приоритета пред новото правителство, свързани със стабилността:

На базата на управленските приоритети, програмата, която той и екипите ни са подготвили – незабавно след стартиране работата на правителството, да се захванат с три групи най-остри проблеми, свързани с хората, цените на тока, стартирането на първия учебен ден, енергийните помощи, програмите по заетост, за да се гарантира един минимум стабилизация и успокояване на обществото и решаване на най-крещящите проблеми.

По отношение на състава на кабинета Пламен Орешарски заяви, че ще му трябва време, за да консултира членовете на правителството:

Ами ден, два ми трябват, да. Не за да мисля личностите, а за да ги консултирам.

Орешарски не отхвърли възможността да получи подкрепа от ГЕРБ и посочи опасенията си за икономиката на страната:

Що се касае за тежкия момент, струва ми се, че представителите на ГЕРБ знаят към този момент най-добре колко е тежко. Другите четем публична информация и предполагаме какво се крие зад нея. Имаме опасения за състоянието на някои ключови сектори. На първо място – енергетика, здравна система, която също се намира в състояние близко до колапс. Вторият тип опасение е свързано с това, че на хората в последните години се събра толкова много, че нямат търпение да усетят много бързо позитивни тенденции. Така че ще направим всичко възможно още с първите си стъпки да убедим хората, че работим в обща полза, както се казва.

Станишев и Орешарски отказват да назоват имена на министри в бъдещия кабинет. Орешарски първо ще консултира имената на експертите, които е подбрал. За това ще са необходими 2-3 дни. Той не изключи и възможността бюджетът за тази година да бъде актуализиран, но това ще е ясно до две седмици.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна